Dalyvaujame Mokymosi visą gyvenimą programoje

Dalyvaujame Mokymosi visą gyvenimą programoje

2014-02-27 Be kategorijos 0

Maišiagalos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo vidurinė mokykla dalyvauja Europos Komisijos Mokymosi visą gyvenimą programoje, kurią administruoja Švietimo mainų ir paramos fondas Lietuvoje. Vasario 2-14 d. dalyvavau  Comenius kvalifikacijos  kėlimo  kursuose Chelmsforde, Jungtinėje Karalystėje. Kursai buvo finansuojami iš Europos Komisijos lėšų per  Lietuvos Švietimo  mainų ir paramos fondą. 

Naujovės, žinios ir kūrybiškumas- pagrindiniai šiuolaikinės mokyklos bruožai.  Mūsų mokykla nuolat skatina naujoves ir geba prisitaikyti prie vykstančių pokyčių, taigi mokytojų kvalifikacijos kėlimas- prioritetinė mokyklos sritis. Dalyvavimas kursuose užsienyje man suteikė galimybę patobulinti anglų kalbos mokymo metodiką, informacinių technologijų naudojimo įgūdžius, suteikė žinių  ir galimybę palyginti Lietuvos ir Anglijos švietimo sistemas ir darbą švietimo įstaigose.

Dviejų savaičių kursai buvo intensyvūs. Pirmąją savaitę vyko seminarai tema ‚,Šiandieninė Britanija‘‘ siekiant patobulinti mokytojų anglų  kalbos vartojimo, informacinių technologijų naudojimo įgūdžius, praplėsti kultūrinį akiratį. Seminarus vedė įžymus mokytojų kvalifikacijos kėlimo specialistas, daugelio knygų autorius Graham Walkman. Mark Skipper supažindino su kalbos naujovėmis, britų gyvenimo ypatumais,  vėliau diskutavome tobulindamos pažengusiųjų kalbos lygį.

Antrąją savaitę išklausėme paskaitas apie Anglijos švietimo sistemą ir jos istoriją bei paskaitą apie daugiakultūrę Britaniją, diskutavome, dalinomės patirtimi. Paskaitų ir seminarų metu pristačiau Lietuvos švietimo sistemą, savo mokyklą, Lietuvos vertybes. Neliko nepastebėtas ir faktas, kad  Lietuva jau įeina į daugiakultūrės Britanijos istoriją kaip imigrantų iš Rytų Europos  bangos dalis. Šių kursų metu sutikau lietuvių, lenkų, vienoje iš aplankytų mokyklų bendravau su paaugliu iš Žemaitijos.

Lankėmės dviejose Anglijos mokyklose. Buvo įdomu stebėti pamokas kitoje šalyje, palyginti mokyklas tarpusavyje, o tuo pačiu palyginti Lietuvos ir Anglijos mokyklas. Įdomias detales fotografavau ir pristatysiu pasidalindama kursų patirtimi su savo mokyklos ir Avižienių metodinio centro mokytojais.

Kursuose dalyvavo mokytojos iš įvairių šalių: Norvegijos, Olandijos, Vokietijos, Lenkijos, Italijos, Danijos ir Lietuvos. Džiaugiuosi, kad ne tik įgijau žinių apie Didžiosios Britanijos tradicijas, karališkąją šeimą, spaudą, politiką, švietimo sistemą bei patobulinau kalbą, bet taip pat turėjau galimybę mokytis tarptautinėje aplinkoje, susidurti su kitų šalių kultūra ir tradicijomis. Kartu praleidome daug laiko ne tik seminaruose, bet ir bendraudamos vakarais bei kartu keliaudamos ir lankydamos įžymias vietas.

Nepamirštama ekskursija į Londoną ir Parlamento rūmus, esančius karališkajame Westminsteryje. Malonus ir nuolat besišypsantis gidas supažindino su Anglijos politine sistema ir rūmų istorija. Taip pat aplankėme Kembridžą, kur gidė pavedžiojo po miestą ir papasakojo apie karališkuosius universitetus ir jų istoriją. Malonu buvo pasivaikščioti šio studentų miesto siauromis, jaukiomis gatvelėmis… Vieną dieną skyrėme individualiam susipažinimui su Londonu. Aplankiau įžymų prekybos centrą Harrods, kuriame yra Princesės Dianos ir Dodžio memorialas ir eksponuojamas žūties dieną Dianai padovanotas žiedas. Daugelis mokytojų, o taip pat ir aš,  Londone susitikome su jame gyvenančiais draugais.

Glaudžiausias prisilietimas prie britų kultūros- gyvenimas britų šeimoje. Man pasisekė, kad ta šeima turi vaikų, lankančių mokyklą. Todėl galėjau suprasti britų moksleivių mokymosi motyvacijos priežastis stebėdama ne tik darbą mokyklose, bet ir jų gyvenimą šeimoje. Suvokiau britų šeimos vertybes, iš kurių pati svarbiausia, tiesiogiai siejama su vaikų gyvenimo ateityje gerove,- geras vaikų išsilavinimas.

Mokytojų iš įvairių Europos šalių mokymasis praplečia tarptautinio mokymosi horizontus ir atveria naujas galimybes. Neįkainojami užmegzti kontaktai su  kitų šalių anglų kalbos mokytojais ir kuriami naujų projektų planai. Įgijau vertingos patirties, kuria pasidalinsiu su kolegomis iš visos Lietuvos. Prasiplėtė mano kultūrinis akiratis, britų šiuolaikinio gyvenimo, įvairių šalių švietimo sistemų suvokimas. Galvoju, kad mokinius gebėsiu supažindinti su naujovėmis ir jiems perteikti  įgytas žinias panaudodama kūrybiškai parinktus metodus, o ateityje galbūt vyksiu į užsienio šalis kartu su mokiniais vykdydama naujus projektus. 

Anglų kalbos mokyt. Jolanta Zapolskienė

Skip to content