Ketvirtokai lankėsi kun. J. Obrembskio muziejuje

Ketvirtokai lankėsi kun. J. Obrembskio muziejuje

2024-03-26 Be kategorijos 0
„Didžiu tyrinėtoju gali nebūti, tačiau didžiausia gėda nepažinti žemės, kurioje gyveni, arba dar blogiau – svetimą kraštą pažinti geriau negu savą“, – rašė poetas ir istorijos tyrinėtojas V. Sirakomlė.
Tad kovo 22 d. 4b klasės mokiniai lankėsi visai šalia gimnazijos esančiame Kunigo Prelato Juzefo Obrembskio muziejuje, kuris yra Vilniaus krašto etnografinio muziejaus filialas. Muziejus įsikūręs klebonijoje, kurioje šviesaus atminimo kunigas ir gyveno. J. Obrembski norėjo, kad jo namai, kuriuos jis juokais vadino dvareliu, taptų atminimo vieta visiems kunigams ir vienuoliams, persekiotiems ir net paaukojusiems savo gyvybes už tikėjimą. Po Prelato mirties Vilniaus rajono savivaldybė išpildė jo valią ir 2013 m. įsteigė jo vardu pavadintą muziejų.
Monsinjoras Juzef Obrembski (1906–2011) vadinamas Vilniaus krašto patriarchu. Jis buvo gerbiamas ir didelį autoritetą turėjęs kunigas, tai patvirtina faktas, kad kunigą lankė Lietuvos ir Lenkijos prezidentai, ministrai, seimo nariai, ambasadoriai, įvairios oficialios delegacijos, vyskupai, kunigai, svečiai ir turistai iš užsienio.
Ekskursijos metu mokiniai turėjo galimybę apžiūrėti relikvijas ir nuotraukas, supažindinančias su šviesaus atminimo kunigo gyvenimu bei veikla, iš dokumentų ir kitų artefaktų sužinoti, su kokiais sunkumais Katalikų bažnyčia susidūrė sovietinės okupacijos laikais. Muziejuje veikia maža „kino salė”, kur galima pažiūrėti nufilmuotą medžiagą apie kunigo gyvenimą bei pažaisti interaktyvius žaidimus.
4b klasės mokytoja Nijolė Sadovskaja
Skip to content