Vaikų vasaros stovykla „Boružėlė“

Vaikų vasaros stovykla „Boružėlė“

2018-06-25 Be kategorijos Be kategorijos @en 0
Birželio 4-8 d. mūsų gimnazijoje buvo vykdomas savivaldybės vaikų socializacijos projektas – 5 dienų vaikų vasaros stovykla „Boružėlė“. Džiaugiamės, kad jau septintus metus iš eilės pradinių klasių mokiniai turi galimybę turiningai pradėti vasaros atostogas. Dalį stovyklos išlaidų apmokėjus tėveliams vaikai galėjo daug keliauti ir pramogauti, stovyklos programa buvo įdomi, įvairi ir kiekvieną dieną vis kitokia.
Ankstų pirmadienio rytą stovyklautojai aplankė Anykščiuose esantį „Arklio muziejų“ apžiūrėję ekspozicijas, apsilankė autentiškoje troboje, kur susipažino su duonos keliu nuo rugių sėjos iki duonos riekės, sužinojo senolių duonos kepimo papročius ir pagerbimo ritualus. Vėliau patys formavo savo duonos kepaliuką „pagranduką“ ir kepė. O kol duonelė kepė – skanavo kaimiškas vaišes. Savo tėveliams parvežė lauktuvių – savo iškeptos duonelės.
Antrąją dieną mokinius aplankė Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro darbuotoja, kuri vedė edukacinį užsiėmimą "Naminiai ūkio gyvūnai" ir dirbtuvėlės "Geri darbai gamtai". Užsiėmimo metu vaikai klausėsi pasakojimo apie naminių gyvūnų naudą žmogui, kuo jie minta, kaip gyvena. Pasirinkę modeliukus kūrė gyvūnų šeimas, juos maitino, minė mįsles, žaidė įvairius žaidimus. Vėliau meistravo „bendrabutį“ boružėlėms ar „viešbutį“ kitiems naudingiems vabzdžiams.
Įdomi ekskursija vaikų laukė trečiadienį. Vaikai vyko į Rumšiškes, kur pabuvojo Lietuvos liaudies buities muziejuje po atviru dangumi, pasižiūrėjo, kaip anksčiau gyveno žmonės. Dalyvavo edukacinėse pamokėlėse „Aš ištapysiu kraičių skrynelę“ ir „Lino kelias“, kur susipažino su tapytais baldais, baldų tapymo istorija, ornamentais, jų simbolika, apžiūrėjo linų apdirbimo ekspoziciją, klausėsi pasakojimo apie lino naudą,  sužinojo, kokius darbus reikia nudirbti, kad lauko augalas taptų dailiu raštuotu audeklu. Vaikai taip pat mokėsi atpažinti lino sėmenis, ieškojo drobės tarp kitų audinių, šoko ratelius, žaidė įvairius žaidimus.
Ketvirtąją stovyklos dieną mokiniai su mokytojomis keliavo po Molėtų apylinkes. Molėtų turizmo ir verslo informacijos centre prieš jų akis atgijo įdomūs pasakojimai apie Molėtų praeitį: Luokesų ežero gyvenvietė, lydekos gaudymas po Baltųjų Lakajų ežero ledu, Giedraičių mūšis bei interaktyvūs žaidimai: „Rojaus lydeka“, „Molėtai – taip, ne“. Balninkų stiklo muziejuje  vyko edukacinė programa „Aukštaičių valgiai – karalių stalui“. Jos metu vaikai susipažino su Rytų Aukštaitijos regiono kulinariniu paveldu. Kiekvienas pasigamino aukštaitiškų koldūnų, kol koldūnai kepė, mokiniai klausėsi pasakojimų apie Balninkų istoriją ir apžiūrėjo muziejaus stiklo eksponatus, susipažino su šiuolaikiniais stiklo dekoravimo būdais ir technikomis, patys tapė ant stiklo.
Penktadienį stovyklautojai vyko į planetariumą, kur sužinojo daugiau apie kosmines keliones. Kodėl visi taip nori į Marsą? Kiek gi kainuos pirmieji bilietai, kada ten skrisime ir ką ten veiksime? Bet geriau pagalvoję vienbalsiai sutiko, kad gražiausia iš visų ir tinkamiausia gyvybei yra Žemės planeta. Pasibaigus stovyklai vaikų laukė šventiniai pietūs, kurių metu stovyklautojai dalinosi įspūdžiais ir buvo vaišinami saldumynais. Vaikai ir stovykloje dirbę mokytojai buvo apdovanoti padėkos raštais.
Stovyklos koordinatorė pradinių klasių vyresnioji mokytoja Irma Zimnickienė
Skip to content