„Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“

„Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“

2016-03-21 Be kategorijos Be kategorijos @en 0
Jau septintą kartą gimnazija atsiliepė į „Vaikų linijos“ iniciatyvą organizuoti „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“. Akcijos tikslas visais įmanomais būdais atkreipti dėmesį į patyčių problemą bei skatinti pagarbius ir draugiškus vaikų bei suaugusiųjų tarpusavio santykius. Organizuodami "Savaitę BE PATYČIŲ" siekėme formuoti nuostatą, kad patyčios nėra normalus elgesys.
„Savaitė be patyčių“ – tai 5 dienos, 5 skirtingi „Dress kodai“ (apsirengimo būdai) ir geri darbai. Kiekvienos dienos užduotis – atspindėti dienos temą. Už tai atsakinga Gimnazijos mokinių taryba. Kiekviena diena turėjo sutartą dominuojančią spalvą, kurią gimnazijos bendruomenė (mokytojai ir darbuotojai taip pat) atspindėjo aprangos detalėse.
Kiekvieną dieną už veiklų organizavimą ir vykdymą buvo atsakinga vis kita klasė. 6 klasės mokiniai organizavo „Draugystės paštą“ ir ragino mokinius rašyti gražius palinkėjimus, komplimentus, atsiprašymus ar padėkas mokiniams bei mokytojams. 7 klasės mokiniai vykdė akciją „Papuoškime medį gerumo delnais“. Ant iš popieriaus iškirptų įvairių spalvų rankų delnų mokiniai užrašė sentencijas, posakius, mintis apie draugystę, klasiokus, gimnaziją ir jomis papuošė gerumo medį. 8 klasė pakvietė prisijungti prie akcijos „Draugystė vienija“. Jos metu visi pynė įvairiaspalves apyrankes, o aštuntokai surišo jas į vieną „Draugystės apyrankę“. Gavome 78 metrų įvairiaspalvę pynę, kuria mokiniai labai didžiavosi. IG klasė organizavo „Nuotraukų koliažą“ draugystės tema. Mokiniai nešė nuotraukas iš klasių išvykų, nuotaikingų susibūrimų. Visą savaitę linksmos nuotraukos džiugino bendruomenės narius. IIG klasės mokiniai organizavo „Forumo teatro miniatiūras“, kurių metu vaidino situacijas apie patyčias bei ieškojo jų sprendimo būdų. IIIG ir IVG klasės mokiniai vykdė projektą „Bendraamžis – bendraamžiui“. Jo tikslas – padėti priešmokyklinio ugdymo grupės vaikams ir pradinių klasių mokiniams ugdytis atsakomybę už savo elgesį ir jo pasekmes, gebėjimą pasipriešinti neigiamai įtakai, padėti išvengti netinkamo elgesio bei spręsti konfliktus.
Pradinukai visą savaitę su savo šeimos nariais piešė piešinius parodai  „Mano šauniausia diena su šeima“. Darbai eksponuojami gimnazijos fojė.
Savaitės viduryje gimnazijoje viešėjo Maišiagalos policijos nuovados specialistė Justyna Kučinskaja – Ostrovska, kuri 5-8 klasių mokiniams skaitė prevencinę paskaita „Patyčios ir smurtas tarp nepilnamečių“. Mokiniai aktyviai dalyvavo paskaitoje ir policijos pareigūnei uždavė įdomių klausimų.
Paskutinę dieną, penktadienį, 12 val. įvyko „Flashmob“ akcija – visi mokiniai drauge šoko „Gero oro šokį“. Vėliau klasėse vyko refleksija – „Draugystės pyrago diena su arbata“. Kiekviena klasė su savo vadovu aptarė savaitės veiklas, įspūdžius ir planus ateinantiems metams.
Veiksmo „Savaitė BE PATYČIŲ“ nėra skirta tam, kad kažką nuveikę per šią savaitę užmirštume patyčių prevenciją iki kitų metų. 2013 metų rudenį gimnazijoje pradėta įgyvendinti Olweus patyčių prevencijos programa OPPP. Į ją įsitraukė visa gimnazijos bendruomenė. Vyko mokymosi ir supervizijų užsiėmimai darbuotojams, klasių valandėlės mokiniams, jų metu buvo mokomasi, kaip atpažinti patyčias, jas stabdyti bei kokiomis priemonėmis prieš jas kovoti. 2014  metais atlikta mokinių apklausa parodė, kad patyčių gimnazijoje sumažėjo 37,2  proc.  Pradėtą darbą tęsiame nuo 2015 m. rugsėjo įgyvendindami Olweus programos kokybės užtikrinimo sistemą (OPKUS) bei siekiame sertifikato pagal OPKUS.                 
 
Akcijos organizatorė ir koordinatorė gimnazijos socialinė pedagogė metodininkė Aida Lukšienė

Skip to content