Humanitarinių dalykų savaitė

Humanitarinių dalykų savaitė

2024-03-28 Be kategorijos 0

Kovo 18-22 dienomis gimnazijoje vyko humanitarinių dalykų savaitės renginiai. Veiklų buvo tikrai daug ir labai įvairių!

LIETUVIŲ KALBA

5-ų klasių mokiniai rinkosi į pamoką – konferenciją ,,Seniausia knyga mano namuose“, skirtą Knygnešio dienai. Kodėl kovo 16-oji minima kaip Knygnešio diena savo pristatyme priminė 6 klasės mokiniai L. Karpovičius ir G. Marško. Beveik prieš mėnesį lietuvių kalbos mokytojos D. Lūžienė ir L.Varaneckienė paprašė penktokų pasidomėti, paieškoti ir atnešti savo tėvelių arba senelių knygų. Kai kuriems teko nukeliauti pas močiutes, gal palypėti į palėpes… Pamokoje, kuri buvo surengta konferencijos forma, vaikai pasakojo apie savo atneštas knygas, jų atsiradimo namuose istoriją, o bibliotekininkė J. Kurauskienė papasakojo apie tai, ką knygos gali dar papasakoti be paties spausdinto teksto, ji penktokams pademonstravo autografų, marginalijų, ekslibrių ir spaudų pavyzdžius. Iš mokinių suneštų knygų bibliotekoje parengta paroda. Knygas nešė ne tik penktokai, keletą senų ir vertingų knygų atnešė ir IVG klasės gimnazistai, pavyzdžiui, Stasys Jasas atnešė originalų ir labai retą M. Valančiaus ,,Žemaičių vyskupystės“ leidinį (1848 m). Iš viso parodoje yra apie 30 egzempliorių, išleistų laikotarpyje nuo XIX a. vidurio iki XX a. vidurio. Leidinius parodai paruošė (juos aprašė, nurodė leidimo metus, leidyklą, tiražą, net kainą) bibliotekininkė Jolanta. Parodėlę jau aplankė šeštokai, kviečiame apsilankyti ir kitus.

Septintokai, lydimi mokytojos L. Varaneckienės vyko į netradicinę pamoką Lietuvių kalbos institute. ,,Lituanistikos židinyje“ eksponuojama daugybė kalbai svarbių dokumentų, knygų ir kalbininkų daiktų. Muziejaus išskirtinumas – unikalūs kalbos žaislai. Ši ekspozicija taip ir vadinasi – ,,Paliesk  lietuvių kalbą rankomis“. Galėjome įsitikinti, kad kalba – tai ne tik gramatika ir skyryba, tai gyvas, įdomus reiškinys, kuriuo galima žaisti ir kurį net galima paliesti rankomis! Edukacinės programos metu gidė pristatė interaktyvią parodą, aprodė muziejaus ekspoziciją, supažindino su lituanistikos ir kalbotyros pasiekimais, lietuvių kalbos istorija. Lankytojams suteikiama galimybė patiems susipažinti su kalbos faktais, skatinamas vaikų smalsumas bei susidomėjimas lietuvių kalba ir kalbotyros mokslu. Ekskursijoje 7-okai galėjo atgaivinti primirštas šių mokslo metų pradžios kalbotyros temas – apie indoeuropiečių kalbų šeimas, baltus, tarmes ir t.t. Apsilankymas šiame muziejuje skatina pasididžiavimą lietuvių kalba, atskleidžia jos išskirtinumą ir vietą pasaulio kalbų kontekste.

7-IVG klasių mokinius mokytoja D. Čatrauskienė pakvietė į VDU teatro pojūčių spektaklį pagal Antano Baranausko poemą ,,Anykščių šilelis“. Mokiniams spektaklio metu buvo uždengtos akys, tokiu būdu buvo siekiama suaktyvinti jų lytėjimo, uoslės ir klausos pojūčius, kurie padėjo kitaip išgyventi miško istoriją, pasivaikščioti savo fantazijos sukurtame Anykščių šilelyje bei permąstyti žmogaus ir gamtos ryšį. Po spektaklio vyko diskusija su kūrybine komanda ir patirtų pojūčių aptarimas.

ANGLŲ KALBA

Mokytojos N. Pukalskienė ir J. Malinauskienė 2b klasėje integravo anglų kalbos pamoką su klasės valandėle. Veikla vadinosi „Tiny Books – Big Stories“ ir buvo skirta Sąmoningumo didinimo mėnesiui. Pagal Goethe‘s intituto Lietuvoje parengtą medžiagą kartu su vaikais gaminome knygiukus – trumpas iliustruotas istorijas. Jas skaitėme anglų ir lietuvių kalbomis, vėliau aptarėme klausimus, kurie kilo išklausius šias istorijas, pvz.,  Ką reiškia būti tobulu? Ar būna tobulų žmonių? Kaip tau labiau patiktų – jei visi būtų panašūs į tave, ar jei visi būtų skirtingi? Knygiukų pagalba bent truputėlį geriau pavyko pažinti mus supantį įvairų pasaulį, kuriame gyvena daug skirtingų žmonių, nusprendėme, jog tam, kad mes visi galėtume susikalbėti, labai svarbu pamatyti pasaulį kito žmogaus akimis, stengtis pažinti žmones tokius, kokie jie yra, su visais jų skirtumais.

3-5 klasių mokiniai rungėsi anglų kalbos žodžių tarimo paraidžiui konkurse „Spelling Bee“ (mokyt. D. Jutelienė, I. Krenciuvienė, N. Pukalskienė, I. Zimnickienė). Nugalėtojais konkurso finaliniame etape, kurio metu netrūko jaudulio, žiūrovų palaikymo ir noro laimėti, pripažinti 3a klasės mokinys Rytis Kovalevskis, Andrea Bliuvaitė iš 4b klasės ir Lukas Jačnik, 5b klasės mokinys. Laimėtojai pasidalino savo sėkmės paslaptimi – norint išmokti tarti žodžius paraidžiui be klaidų reikia tiesiog… mokytis!

Šeštokai dalyvavo diktanto anglų kalba rašymo konkurse „Listen to write 2024“ (mokyt. D. Jutelienė, I. Krenciuvienė, N. Pukalskienė). Įvertinus darbus paaiškėjo, kad šį iššūkį puikiai pavyko įveikti nemažam būriui šeštokų, džiaugiamės jų pasiekimais ir ypatingai norime pagirti Austėją Pavlovičiūtę, kurios parašytas diktantas idealiai atitiko visus tokiems darbams keliamus reikalavimus.

8-IVG klasės mokiniai kartu su mokytojomis D. Juteliene ir I. Krenciuviene vyko į spektaklį anglų kalba pagal G. Orwell’o novelę “1984”. Gimnazijos 7a ir 7b klasių mokiniai (mokytojos D. Jutelienė, I. Krenciuvienė, N, Pukalskienė) dalyvavo projekte anglų kalba „Houses and Homes“, kurio metu supažindino klasės draugus su įdomiausiais pastatais Jungtinėje Karalystėje, Anglijoje, kitose Europos šalyse. Septintokai komentavo savo paruoštus plakatus ir iliustracijas, pateikė dar negirdėtų faktų iš architektūros istorijos. Dalyvavo diskusijoje.

PRANCŪZŲ KALBA

Kovo 20-oji – Tarptautinė Frankofonijos (prancūzų kalbos) diena. Šia proga prancūzų kalbą besimokantys mokiniai ir Literatų klubo nariai drauge su prancūzų kalbos mokytoja Danute Stapulioniene lankėsi Prancūzų institute Vilniuje. Mokiniai apžiūrėjo parodą, lankėsi mediatekoje, dalyvavo viktorinoje apie Prancūziją ir prancūzų kalbą, žiūrėjo trumpametražį animacinį filmą „Vanille“ prancūzų kalba su lietuviškais subtitrais.

Gimnazijoje mokiniai dalyvavo piešinių konkurse „Mano Eifelio bokštas“. Vyko balsavimas ir I vietą laimėjo 6a klasės mokinės Paulinos Gaiden piešinys (Nr. 4), II vieta atiteko IIGb klasės mokinei Kotrynai Jevič (Nr. 8), o III vieta – 8b klasės mokinei Adelei Urnavičiūtei (Nr. 11).

VOKIEČIŲ KALBA

6 klasėje vyko integruota muzikos ir vokiečių kalbos pamoka „Instrumente im Sinfonieorchester” (mokyt. N. Pukalskienė) – mokiniai susipažino su viena iš  muzikos kolektyvų rūšių – simfoniniu orkestru, jo sudėtimi, pamatė, kaip atrodo tikri orkestro instrumentai smuikas ir obojus, gamino simfoninio orkestro maketą ir išmoko keliais sakiniais vokiškai nusakyti, kokiais instrumentais groja orkestro muzikantai.

RUSŲ KALBA

6 klasių mokiniai dalyvavo rusų kalbos dailyraščio konkurse, kurį organizavo rusų kalbos mokytoja D. Stapulionienė. I vietą užėmė Milda Babelytė, II vietą – Austėja Pavlovičiūtė, o III vietą – Akvila Prokopovič.

7-IIG klasių mokiniai dalyvavo vertimų konkurse. Jie vertė tekstą iš rusų kalbos į lietuvių kalbą. I vietą už geriausiai išverstą tekstą atiteko IIGa klasės mokiniui Karoliui Lukoševičiui, II vieta – IIGb klasės mokinei Kamilei Jekaterinai Nikolajevai, III vieta – 7b klasės mokinei Karinai Semeniuk.

ĮVAIRIOS KALBOS

Literatų klubo nariai (mokytoja D. Stapulionienė) lankėsi „Lietuvos ryto“ spaustuvėje ir sužinojo kokį kelią turi praeiti žurnalas ar laikraštis kol pasiekia skaitytoją. Dalyvauta projekte „Tavo žvilgsnis“ (mokytoja D. Stapulionienė). Gausus būrys 3kl-IIG klasių mokinių dalyvavo respublikiniame anglų  ir rusų Kalbų Kengūros konkurse. Konkursas vyksta jau penkioliktus metus, jis ugdo mokinių pilietiškumą, mobilizuoja ir skatina vaikus mokytis, praktiškai pritaikyti sukauptas žinias, moko mąstyti, dirbti savarankiškai, formuoja socialinius įgūdžius, suteikia galimybę vaikams realizuoti save ir padeda atskleisti kuo daugiau talentų. Anglų kalbos mokytojos Neringa Pukalskienė, Dalia Jutelienė, Irma Krenciuvienė didžiuojasi savo mokinių aukštais rezultatais ir linki dalyviams ir šiais metais būti įvertintiems Auksinės, Sidabrinės ir Oranžinės Kengūros diplomais.

Dalyvauta projekte „Tavo žvilgsnis“ bei Kalbų Kengūra.

Dėkojame visiems mokiniams, aktyviai dalyvavusiems renginiuose!

Humanitarinių dalykų mokytojų metodinės grupės pirmininkė D. Čatrauskienė

 

Skip to content