Pradinukų pažintis su Anykščiais

Pradinukų pažintis su Anykščiais

2023-06-08 Be kategorijos Be kategorijos @en 0
Baigiantis mokslo metams 1a, 2a ir 4a klasių mokiniai kartu su mokytojomis Ramute Barutyte, Sonata Verbaitiene ir Vida Palšyte-Lašiene išsiruošė į Anykščius. Pirmiausia mokiniai aplankė ir apžiūrėjo labiausiai lankomą akmenį Lietuvoje – Puntuką. Tai legendomis apipintas akmuo, gamtos, kultūros paminklas. Visai netoli šio įspūdingo akmens prasideda Medžių lajų takas. Tai 300 metrų ilgio apžvalgos takas, vingiuojantis medžių viršūnėmis. Eidami šiuo taku vaikai grožėjosi miško vaizdu iš aukštai, geriau susipažino su Anykščių šileliu. Mokiniai nepabūgo užkopti į apžvalgos bokšto viršūnę, kur prieš akis atsivėrė visa Šventosios slėnio ir Anykščių šilelio kraštovaizdžio panorama.
Vėliau keliavo ant Liudiškių kalvos, kur užlipę visus 90 laiptelių aplankė Jono Biliūno kapavietę – paminklą „Laimės žiburį“, skirtą šiam garsiam rašytojui atminti.
Vaikai dalyvavo interaktyvioje ekskursijoje Anykščių Istorijų dvarelyje. Čia susipažino su dvarelio salėje esančia istorinių faktų siena, išgirdo Anykščių istoriją nuo seniausių laikų iki dabarties. Sužinojo, kad dvarelis buvo tapęs paštu, antstolių kontora, biblioteka, veltinių dirbtuvėmis ir net grūdų sandėliu. Klausėsi legendų iš didžiosios Anykščių legendų knygos, turėjo galimybę išbandyti 1863 m. sukilėlių naudotą antspaudą, atsiliepti suskambusiu senoviniu telefonu. Klausėsi pašto ir laiškų istorijos, rašė atvirlaiškį artimiesiems, skaičiavo pušies amžių, dėliojo kryžiažodį, sužinojo, kiek vaikų sveria kaip centneris grūdų, kad rūsyje slepiasi mitais apipintas dvarininkės Okuličiūtės vaiduoklis ir atliko dar daug įdomių veiklų.
Ekskursijos pabaigoje mokiniai apsilankė Šeimyniškėlių piliakalnio istoriniame komplekse. Apžiūrėjo apžvalgos bokšto ekspoziciją, kuri supažindina su buvusios Šeimyniškėlių pilies istorija, archeologiniais radiniais, karo ginkluote, pilėnų buities daiktais. Vaikai bandė įskelti ugnį, matavosi kario aprangą ir ginkluotę, išbandė pilies karybos meną, išmėgino rankos taiklumą šaudydami iš lankų, suposi, tyrinėjo, ieškojo praeities dirbinių archeologinėje perkasoje.
Iš ekskursijos grįžome pilni neišdildomų įspūdžių ir pasisėmę naujų žinių.
Pradinio ugdymo mokytoja metodininkė Sonata Verbaitienė
Skip to content