Adomo Mickevičiaus pėdsakais…

Adomo Mickevičiaus pėdsakais…

2018-01-23 Be kategorijos Be kategorijos @en 0

Sausio 16 d. mūsų gimnazijos 8 ir IG klasių mokinių komandos su mokytojomis Daiva Čatrauskiene ir Daiva Petkauskiene dalyvavo integruotame Lietuvių kalbos ir geografijos orientaciniame žaidime “Adomo Mickevičiaus pėdsakais”, kurį organizavo VšĮ “Gatvės gyvos”. Žaidimas prasidėjo Vilniaus Rotušės aikštėje. Čia mūsų laukusi gidė Gina supažindino su žaidimo taisyklėmis, dalyvius suskirstė į dvi komandas, įteikė po septynis užduočių vokus ir palinkėjo gero starto.
Pagal žaidimo taisykles komandoms reikėjo atlikti užduotis, pateiktas vokuose: pagal įvairias užuominas rasti pastatus, susijusius su Adomo Mickevičiaus gyvenimu ir kūryba Vilniuje, bei prie jų nusifotografuoti. Papildomą tašką galėjo gauti komanda, kuri greičiau atliks užduotis ir grįš į starto vietą.  Taigi, genami šaltuko, pradėjome kelionę. Reikėjo rasti vietą, kur buvo įkalintas poetas po filomatų – filaretų bylos, nukeliauti į A. Mickevičiaus biblioteką, rasti knygyną – spaustuvėlę, kurioje buvo išspausdinta pirmoji jo knyga. Aplankėme muziejų ir namą, kuriame gyveno ir kūrė eiles poetas. Paskutinis objektas, kurį turėjome rasti, buvo Adomo Mickevičiaus paminklas, prie kurio yra šešios plokštės, pasakojančios poemos “Vėlinės” istoriją. Šioje vietoje 1987 m. vyko mitingas už Lietuvos laisvę. Už Lietuvą, laisvę, didingą LDK praeitį pasisakė ir Adomas Mickevičius, todėl buvo caro persekiojamas ir kalinamas. 1824 m. ištremtas niekada nebegrįžo į Lietuvą, kurią taip mylėjo ir laikė savo tėvyne. Dalyvaudami orientaciniame žaidime mokiniai ne tik artimiau pažino poeto biografiją bei kūrybą, bet pamatė ir pajuto Vilniaus, kurio gatvėmis vaikščiojo, svajojo ir kūrė eiles mūsų mylimas poetas, pulsą. Dėkojame VŠĮ “Gatvės gyvos” už suteiktą galimybę nemokamai sudalyvauti žaidime ir patirti linksmą nuotykį.  
Geografijos mokytoja Daiva Petkauskienė
Ekskursijoje dalyvavusių mokinių įspūdžiai:
“Man labai patiko šis orientacinis žaidimas. Aš manau, kad tokios veiklos suvienija žmones ir moko dirbti komandoje, pasitikėti vienas kitu ir laikytis “viename kumštyje”. Užduotys buvo originalios, įdomios, visiškai nebuvo nuobodu. Daug sužinojau apie Adomą Mickevičių, nes tai nėra tas pats, ką gali tiesiog perskaityti apie jį internete. Žymiai daugiau yra sekant Adomo Mickevičiaus pėdsakais sužinoti apie jo gyvenimą, mokslus, darbą. Manau, kad tokių veiklų galėtų būti daugiau ir įvairiomis temomis.” Marija, 8 kl.
 
“Šis orientacinis žygis man labai patiko. Mes turėjome vaikščioti po senamiestį ir atlikti užduotis. Buvo labai įdomu, nes sužinojau daug apie Adomą Mickevičių ir vietas, kuriose jis gyveno ir mokėsi. Norėčiau dar kartelį keliauti į šį žygį ir sužinoti dar daugiau apie poetą.” Edmundas, 8 kl.
 
“Šis orientacinis žaidimas man buvo gana įdomus. Patiko įdomios užduotys bei maršrutas, kuriuo reikėjo eiti ir atlikti užduotis. Oras, žinoma, buvo prastas, tad šis žaidimas galėjo vykti kitą mėnesį, gal būtų šilčiau. Ypač įdomus man buvo kryžiažodis, kurį rašėme sustoję prie vieno namo sienos. Buvo linksma tai daryti, juokingiausia buvo ieškoti rašančio tušinuko, nes dėl šalčio dauguma nerašė.” Kajetonas, 8 kl.
 
“Kelionė buvo sėkminga, užduotys įdomios. Buvo smagu ieškoti su A. Mickevičiumi susijusių vietų, spręsti užduotis. Sužinojau daug faktų apie poeto gyvenimą.” Karolina, IG kl.
 
“Šis žaidimas mane sužavėjo. Man labai patiko maršrutas, nes jis logiškai išdėliotas. Užduotys buvo įdomios, pamokančios, kai kurios sunkios, tad teko pasinaudoti internetu. Sužinojau daug informacijos apie A. Mickevičių. Norėčiau dar kartą sudalyvauti šiame orientaciniame žaidime, tik kad nebūtų taip šalta”.    Jovita, IG kl.
 
“Orientacinis žaidimas buvo labai įdomus, nes laiko buvo mažai, o užduočių daug, tad reikėjo greitai suktis. Tikriausiai dėl to ir nesušalome, nes bėgome iš vienos gatvės  į kitą spręsdami užduotis ir fotografuodamiesi prie objektų. Labiausiai patiko užduotis, kurioje reikėjo sukurti eilėraštį. Jis išėjo štai toks:
Vaikštom Vilniuj oriai,
kuriam Mickevičiui odę.
Jis rašė Lietuvai eiles,
tai bandom padaryti ir mes…  Orestas, IG kl.
 
“Buvo labai įdomu sudalyvauti šiame žaidime. Jo metu sužinojau daug informacijos apie Adomą Mickevičių. Pamačiau pastatus ir kitus objektus, susijusius su A. Mickevičiumi, į kuriuos, turbūt,  niekada nebūčiau atkreipęs dėmesio. Vienintelis dalykas, kuris trukdė visam žaidimui, tai šaltis. Bet apskritai, tai labai įdomus projektas”.    Rokas, IG kl.
Skip to content