Veiksmo savaitė – BE PATYČIŲ

Veiksmo savaitė – BE PATYČIŲ

2017-03-28 Be kategorijos Be kategorijos @en 0

Jau aštuntą kartą gimnazija atsiliepė į „Vaikų linijos“ iniciatyvą organizuoti „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“, kuri vyko kovo 20-24 d. Akcijos tikslas visais įmanomais būdais atkreipti dėmesį į patyčių problemą bei skatinti pagarbius ir draugiškus vaikų bei suaugusiųjų tarpusavio santykius. Organizuodami "Savaitę BE PATYČIŲ" siekėme formuoti nuostatą, kad patyčios nėra normalus elgesys. Akcija nesiekiama ir nesitikima sumažinti patyčių būtent šios savaitės metu, bet norima pakviesti visus drauge ieškoti priemonių, galinčių užtikrintų saugią ir pagarbią mokymosi aplinką.
Prievarta, smurtas tarp jaunimo yra viena aktualiausių problemų dabartinėje visuomenėje. Todėl mūsų gimnazija noriai atsiliepė į Vaikų linijos kreipimąsi bei aktyviai dalyvavo akcijoje. Jau tradicija tapo šią savaitės kiekvieną dieną atspindėti tam tikra spalva, daryti gerus darbus bei vykdyti įvairias veiklas. „Savaitė be patyčių“ – tai 5 dienos, 5 skirtingi „dress kodai“(apsirengimo būdai), veiklos ir akcijos. Kiekviena diena turi sutartą dominuojančią spalvą, kurią gimnazijos bendruomenė (mokytojai ir techninis personalas taip pat) parodo aprangos detalėse. Pirmadienio spalva – geltona.  Geras darbas: padedu draugui, mokytojui, personalui ir t.t. 5 ir 6 klasių mokiniai ilgųjų pertraukų metu vykdė veiklas – vedė užsiėmimus pradinukams, mokė, kaip slopinti pyktį. Antradienio spalva – žalia. Tema „Myliu gamtą ir aplinką, supančią mane“. Geras darbas: padedu tvarkyti klasės, gimnazijos aplinką, nešiukšlinu. 7 klasės mokiniai suorganizavo judriuosius žaidimus ilgosios pertraukos metu, o 8 klasės mokiniai Žemės dienai paminėti suorganizavo 5-IIG klasėms viktoriną. Trečiadienio spalva – raudona. Tema „Draugystė“. Geras darbas susijęs su draugiškumu, tolerancija. IIG klasės mokiniai pertraukų metu šoko pagal „Just Dance“ žaidimo programą. Žaidėjams yra suteikiama galimybė draugiškai visiems pašokti. Ketvirtadienio spalva – mėlyna. Tema „Kito mokymas“. Geras darbas: padedu mokytis klasiokui ir t. t. Šią dieną su keliais mūsų gimnazijos mokiniais vykome į Paberžės „Verdenės“ gimnazijos baigiamąjį „Savaitės be patyčių“ renginį „Būkime draugai“. Renginio tikslas – ne tik pasidalinti gerąja patirtimi patyčių prevencijos tema, aptarti ugdymo įstaigose vykdytas veiklas visos savaitės metu, bet ir pabūti drauge, labiau vieniems kitus pažinti, ugdytis draugiškumo ir bendrumo jausmą. „Juk draugystė – žmonių tarpusavio santykiai, kuriems būdinga bendra patirtis, panašios vertybės ir artimi tikslai“, – taip draugystę apibūdina tie, kuriems šis jausmas gerai pažįstamas. O kas geriausiai suvienija draugus? Būtent tai, kuo galime visi kartu pasidžiaugti, ko galime drauge išmokti ir ką galime vienas kitam dovanoti. Renginyje dalyvavo mokiniai iš aplinkinių gimnazijų. Čia sutikome Vilniaus rajono Nemenčinės Gedimino ir Paberžės šv. Stanislavo Kostkos gimnazijų mokinius. Buvo smagu ir naudinga išgirsti bei pamatyti, kaip savaitė BE PATYČIŲ organizuojama kitose gimnazijose. Esame tikri, kad šis susitikimas buvo naudingas, kad patirties pasisėmėme ne tik mes, bet ir visi, dalyvavę renginyje.
       Veiksmo „Savaitė BE PATYČIŲ“ nėra skirta tam, kad kažką nuveikę per šią savaitę patyčių prevenciją užmirštume iki kitų metų. Nuo 2013 metų rudens gimnazijoje pradėta įgyvendinti Olweus patyčių prevencijos programa OPPP. Į ją įsitraukė visa Gimnazijos bendruomenė. 2014, 2015 ir 2016  metais atliktos mokinių apklausos parodė, kad patyčių procentas Gimnazijoje mažėja.  Pradėtą darbą tęsiame įgyvendindami Olweus programos kokybės užtikrinimo sistemą (OPKUS) bei stengiamės patyčias sumažinti iki minimumo.                
 
Akcijos organizatorė ir koordinatorė
socialinė pedagogė metodininkė Aida Lukšienė
Skip to content