Nepamirštama kelionė į Estiją…

Nepamirštama kelionė į Estiją…

2016-05-31 Be kategorijos Be kategorijos @en 0

Gegužės 20-22 dienomis gimnazijos 5-IIIG klasių mokiniai vyko į edukacinę kelionę po Estiją. Kelionės tikslas – paskatinti mokinius už gerą mokymąsi, aktyvų dalyvavimą gimnazijos  visuomeninėje, kultūrinėje veikloje, atstovavimą gimnazijai dalykų olimpiadose, konkursuose, turiningai pakeliauti, praplėsti akiratį, linksmai pabūti bičiulių draugijoje.

Kelionės programa išties buvo turtinga lankomais objektais bei pramogomis. Pirmąją kelionės dieną vos išaušus pajudėjome  Estijos link. Snūduriuodami netrukus pasiekėme Lietuvos – Latvijos pasienį ir jau riedėjome kaimyninės Latvijos teritorija. Labai skubėjome greičiau pasiekti Saremos salą, kur didžiausioje salos Kuresarės gimnazijoje mūsų laukė susitikimas su gimnazijos atstovais. Labai įdomu buvo klausytis gimnazijos direktoriaus Tomo Takkio pasakojimo apie Estijos švietimo sistemą, gimnazijos gyvenimą, pasidalinti patirtimi. Pabuvę gimnazijoje nuskubėjome į Kuresarės pilį. Tai XIV a. vyskupų pilis, viena geriausiai išsilaikiusių viduramžių tvirtovių ne tik Estijoje, bet ir Baltijos šalyse. Apžiūrėję pilį  važiavome prie Pangos skardžio, viliojančio romantikus palydėti saulę, pasigrožėti jūra. Estijos salose šis skardis yra aukščiausia pagrindinių uolienų atodanga. Skardžio aukštis – 21 m. Tądien dar grožėjomės ir Anglos malūnais, Kalio meteoritiniu krateriu, kurio dugne telkšo ežerėlis. Mokiniams labai patiko plaukti keltu Baltijos jūra, daugeliui ši kelionė jūra buvo pirmoji. Į viešbutį Taline atvažiavome labai vėlai, todėl išsiskirstę po kambarius nuskubėjome ilsėtis.
Antrą kelionės dieną susipažinome su Estijos sostine Talinu – viena seniausių sostinių Šiaurės Europoje. Apžiūrėję prezidento rūmus ir parką, Piritos vienuolyną, turėjome galimybę valandėlę pailsėti prie Baltijos jūros, pabraidyti kol kas šaltokame jos vandenyje, pasidžiaugti saule, smėlėtu paplūdimiu. Vėliau vykome  pasivaikščioti po į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktą Talino senamiestį. Tai vienas geriausiai išlikusių viduramžių miestų Europoje, išsaugojęs senąją Hanzos laikų dvasią, beveik autentiškas pirklių rezidencijas, akmenimis grįstas siauras gatveles, pasipuošęs viduramžiais statytų bažnyčių smailėmis. Gerokai pavargę nuo vaikščiojimo senamiesčio gatvelėmis, vakare autobusu  riedėjome Tartu link, kur kitą dieną buvo suplanuotas apsilankymas didžiausiame Pabaltyjyje AHHA mokslo centre. Lankytojams čia siūloma milžiniška energijos mašina – Niutono obelis, ypatingos technologijos Hobermano sfera, nuotykių liftas į žemės gelmes, didelis skruzdėlynas, mini laboratorijos, vaikų birža, mokslo parduotuvės ir daug kitų įdomių dalykų. Galima pasivažinėti dviračiu ant kelių metrų aukštyje pakabinto lyno, išbandyti veidrodžių labirintą. Čia viskas kitaip nei įprastuose muziejuose, galima liesti viską, ką nori, išbandyti viską patiems, čia niekas nėra draudžiama! Tai tikriausiai didžiausią įspūdį visiems kelionės dalyviams palikęs aplankytas objektas, todėl suplanuotą laiką teko pratęsti, nes jo vis buvo negana. Ko tik čia nepamatėme, ko tik neišbandėme! Tačiau mūsų dar laukė ekskursija po Tartu senamiestį, tad nors ir nenoromis, bet teko keliauti toliau. Grįžome namo vėlai vakare pavargę, bet kupini įspūdžių ir geros nuotaikos.
Esame labai dėkingi visą kelionės laiką įdomias istorijas pasakojusiai, po įspūdingas pilis, bažnyčias, vienuolynus,  gražiausius gamtos kampelius vedžiojusiai kelionės vadovei Audronei. Dėkojame kelionę organizuoti padėjusiems mokytojams. Na ir didžiulė padėka mokiniams, kurie buvo smalsūs, žingeidūs,  draugiški, mandagūs, patys geriausi!
Geografijos vyresnioji mokytoja Daiva Petkauskienė

Navigacija tarp įrašų

Skip to content