Išvyka į Arklio muziejų

Išvyka į Arklio muziejų

2022-09-23 Be kategorijos Be kategorijos @en 0
Rugsėjo 22 d. mūsų gimnazijos 3a ir 4b klasių mokiniai, lydimi mokytojos O. Zemeckienės ir mokytojo padėjėjos V. Cekanauskienės, lankėsi nuostabiame Niūronių sodžiuje, Arklio muziejuje, kur dalyvavo edukacinėje programoje „Duonelė kasdieninė“. Tai labai įdomus užsiėmimas, kurio metu vaikai buvo supažindinti su senoviniu duonos kepimo būdu. Aukštaitiškoje, šiltai prikūrentoje gryčioje vaikams buvo pasakojamas duonos kelias: rugių sėjimas, kūlimas, malimas, miltų sijojimas, duonos užmaišymas. Apžiūrėta duonkepė krosnis, vaikams parodyti senoviniai įrankiai bei indai. Išklausę įdomaus pasakojimo vaikai patys suformavo savo duonos pagrandukus, kurie buvo sėkmingai pašauti į krosnį.
Kol kepė duonelės vaikai aplankė Arklio muziejaus ekspozicijas, kur susipažino su vienu svarbiausiu žmogaus pagalbininku – arkliu ir senovinėmis transporto priemonėmis (ūkinėmis ir keleivinėmis). Taip pat apžiūrėjo medžio drožybos parodą, susipažino su audimo amatu.
Po muziejaus lankymo grįžome į gryčią, kurioje tvyrojo iškeptos duonos kvapas, o šeimininkė jau buvo padengusi stalą su kaimiškomis vaišėmis. Vaikai vaišinosi krosnyje keptomis „bulbomis“, sūdytu sviestu, lašinukais, rūkyta dešra ir kumpiu, saldaus pieno sūriu su medumi, kepta duona ir ragaišiu, o užsigėrė ąsotyje garuojančia kvapnia vaistažolių arbata.
Skaniai pavalgę, pasiėmę savo iškeptas duoneles, kupini įspūdžių grįžome namo🙂.
Fotografijose užfiksuotos kelionė akimirkos – gimnazijos FB puslapyje.
Skip to content