Gamtos mokslų savaitė įvyko!

Gamtos mokslų savaitė įvyko!

2022-05-16 Be kategorijos 0
Gegužės 2-6 dienomis gimnazijoje vyko GAMTOS MOKSLŲ SAVAITĖ, kurios metu kaip ir kasmet organizuota daugybė veiklų🙃.
Gegužės 2 d. gimnazijoje 7-8 klasių mokiniai varžėsi viktorinoje „Pažinkime paukščius“, kurios metu atsakinėjo į įvairius klausimus apie paukščius, turėjo juos atpažinti paveiksluose ir iš balsų, sprendė kryžiažodį. Nugalėtojais tapo 8a klasės komanda. (Biologijos mokytoja Alma Narbuntienė).
Gegužės 3 d. 6a klasės mokiniai dalyvavo edukacijoje Mo muziejuje. Meno kūriniuose tyrinėjo ne tik emocijas, bet ir ieškojo gamtos motyvų. (Biologijos mokytoja Alma Narbuntienė).
Gegužės 4 d. gimnazijoje vyko edukacinis-praktinis užsiėmimas IIIG klasės mokiniams ,,Muilas“, kurio metu chemijos mokytoja Audronė Vaitkevičienė papasakojo muilo atsiradimo istoriją, pirmojo muilo gaminimo technologijas. Vėliau mokiniai aptartu būdu patys gamino muilą ir jį formavo. Mokiniams labai patiko gautas rezultatas.
Gegužės 5 d. gimnazijos 8-ų klasių mokiniai su chemijos ir technologijų mokytoja Audrone Vaitkevičiene lankėsi Vilniaus kolegijos edukaciniuose užsiėmimuose, kur dalyvavo paskaitoje „Mokiniams apie maisto produktų ženklinimą“ ir praktiniame užsiėmime „Vaisių ir daržovių liofilizavimas“. Dėstytojos Jurgita Lazdauskienė ir dr. Inga Kepalienė teorinio užsiėmimo – diskusijos metu mokiniams paaiškino informaciją, kurią maisto gamintojas pateikia ženklinimo etiketėse, paaiškino maisto priedų technologines savybes, jų paskirtį konkretaus maisto produkto gamyboje. Mokiniai atsakinėjo į jiems pateiktus klausimus ir patys juos uždavinėjo dėstytojai. Praktinio užsiėmimo metu mokiniai išbandė liofilizavimo technologiją, sužinojo inovatyvios technologijos privalumus, degustavo liofilizuotus vaisius ir daržoves.
Biologijos mokytoja Alma Narbuntienė su 5-6 klasių mokiniais organizavo kūrybines dirbtuves „Kai atbunda gamta“. Mokiniai, naudodamiesi įvairia technika, kūrė vabalų paveikslus ir maketus, jiems talkino ir dailės mokytoja Martyna Juodeškienė, o sukurtus darbelius eksponavo parodėlėje.
Gegužės 6 d. Vilniaus kolegijos chemijos laboratorijoje IIG-IIIG klasių gimnazistai tobulino tyrėjų įgūdžius. Vyko „Chemija – tai viskas, kas mus supa“ praktikumai. Chemijos mokytojos Audronės Vaitkevičienės ir kolegijos dėstytojų Irenos bei Jolantos padedami mokiniai atliko įvairių arbatžolių ištraukų tyrimą, apskaičiavo taninų kiekį, Soksleto aparate pagamino kmynų ekstraktą, sublimavo jodą ir išbandė jo tirpumą įvairiuose tirpikliuose, sublimavo kofeiną iš arbatžolių ir mikroskopu stebėjo jo kristalus. Jie džiaugėsi galimybe atlikti tyrimus kolegijos chemijos laboratorijoje, susipažinti su šiuolaikiniais tyrimo prietaisais ir metodais, įgyti daugiau tiriamosios veiklos įgūdžių bei patirti pažinimo džiaugsmą. Vėliau mokiniai lankėsi Vilniaus kolegijos veterinarijos klinikoje, kurioje susipažino su veterinaro darbu. Vilniaus kolegijos veterinarijos studentai pasidalino savo praktikų ir mokymosi patirtimi.
6b klasės mokiniai vyko į Energetikos ir technikos muziejų, kur dalyvavo edukacinėje programoje „Plastikas iš pieno“. Čia sužinojo, kaip išgaunamas plastikas ir kodėl svarbu nenaudoti vienkartinių plastiko gaminių. (Geografijos mokytoja Daiva Petkauskienė)
Gamtos mokslų savaitės metu 8 – IG kl. mokiniai augino druskų kristalus, savo darbo rezultatą pristatė kristalų parodėlėje.
5-6 klasių mokiniai įgyvendino projektą „Nuo sėklytės iki gėlytės“, kurio metu įgijo daug praktinių žinių apie sėją, daigų auginimo sąlygas, gėlynų želdinimą. Jie sėjo daržovių ir gėlių sėklas, stebėjo kaip jos dygsta ir auga, o kai orai sušils, augalėliai bus sodinami į lauko lysves ir laukiama derliaus. Vyresniųjų klasių mokiniai tvarkė gimnazijos gėlynus, sodino gėles. (Biologijos mokytoja Alma Narbuntienė ir geografijos mokytoja Daiva Petkauskienė).
Skip to content