Kelionė į Estiją!

Kelionė į Estiją!

2022-04-27 Be kategorijos 0
Balandžio 21-22 dienomis mūsų gimnazijos 6-7 klasių mokiniai vyko į Estiją, pagal gimnazijoje vykdomo projekto „Kokybės krepšelis“ programą. Kelionėje mokinius lydėjo 6b kl. vadovė Dalia Jutelienė, anglų k. mokytoja Neringa Pukalskienė, geografijos mokytoja Daiva Petkauskienė ir gimnazijos psichologė Nijolė Butkienė.
Pirmąją dieną keliavome į Estijos sostinę Taliną, kur aplankėme senamiestį, grožėjomės senąja architektūra, o gidė papasakojo apie miesto įkūrimo istoriją, pirmuosius gyventojus, amatininkų dirbtuves bei kulinarinį paveldą. Ypatingai didelį įspūdį paliko „Hidrolėktuvų uosto“ muziejus – šiandien viena populiariausių lankytinų vietų Baltijos šalyse, 2012 m. „Pasaulio architektūros festivalyje“ muziejus pateko tarp geriausių pasaulio architektūros darbų. Muziejus, supažindinantis su pasauliu, tyvuliuojančiu po vandeniu ir besidriekiančiu virš jo, turi daugiau nei du šimtus eksponatų, daugelis jų – interaktyvūs, papildyti kompiuterine grafika, vaizdo ir audio medžiaga. Mokiniai galėjo pasivaikščioti povandeninio laivo deniu, pasižvalgyti po jo patalpas, savo akimis išvysti kapitonų kajutes ir kariškių miegamuosius, taip pat galėjo išbandyti rankos taiklumą „ginant“ Taliną priešlėktuvinės gynybos imitatoriumi ar įšokti į pirmojo pasaulinio karo metu Didžiojoje Britanijoje sukurto „Sopwith Camel“ lėktuvo modelį ir išbandyti skrydžio treniruotę, valdyti laivus nuotoliniais pultais bei dar daug kitų veiklų.
Antrąją kelionės dieną vykome į antrą pagal dydį Estijos miestą Tartu. Čia lankėmės mokslo centre „AHHAA“ , kur mokslas glaudžiai ir žaismingai susipina su nuotykiais bei įgytomis praktinėmis žiniomis. Didžioji dalis eksponatų yra interaktyvūs – mokiniai viską galėjo išbandyti patys, sužinoti įvairių įrenginių veikimo principus, patys viską paliesti bei patirti ekstremalių įspūdžių, pavyzdžiui, minti dviratį ištemptu lynu arba specialiuose krėsluose kilti lynais į 30 metrų aukštį, kristi laisvuoju kritimu, paklaidžioti veidrodiniame labirinte ar visiškai akliname kambaryje. Taip pat matėme milžinišką energijos mašiną (Niutono obelis), ypatingos technologijos Hobermano sferą, nuotykių liftą į žemės gelmes, laboratorijas, mokslo parduotuves ir daug kitų įdomių dalykų. Buvo taip įdomu, kad norėjosi čia praleisti visą dieną, tačiau laikas spaudė ir gerokai po pietų pajudėjome namo.
Kelionė neprailgo, mus lydėjo gražūs gamtos vaizdai, jaukūs ir sutvarkyti miesteliai, ne kartą pro autobuso langus mėlyną akį merkė Baltijos jūra, o sprogstantys pumpurai, mėlynuojančios žibutės pamiškėse kuždėjo, kad jau atėjo pavasaris… Ačiū mokiniams ir mokytojams už linksmą kompaniją, draugišką atmosferą bei kartu patirtus nuotykius!
Skip to content