Dalyvavome edukaciniame projekte „Kino busas“

Dalyvavome edukaciniame projekte „Kino busas“

2021-12-06 Be kategorijos Be kategorijos @en 0
Prisijungdami prie Lietuvoje įgyvendinamo kino sklaidos ir edukacijos projekto „Kino busas“ šiandien turėjome tris skirtingų filmų peržiūras ir jų aptarimą su kino režisieriumi Andriumi Blaževičiumi.
6b klasės mokiniai žiūrėjo 2016 m. belgų, švedų, olandų ir norvegų sukurtą filmą „Arčiau debesų“. Tai jautri istorija apie su tėčiu gyvenantį dvylikametį Nilą, beveik nepažįstantį savo mamos. Jis mielai vasarą praleistų namuose, tačiau yra priverstas keliauti į Laplandiją, kur tarp samių, šiaurės elnių medžiotojų, gyvena mama su naująja savo šeima. Nors priimamas šiltai, Nilas užsisklendžia savyje. Vienintelis žmogus, kurį jis prisileidžia – netikra sesuo Suna. Tuo metu prasideda elnių migracija, todėl prireikia ir Nilo pagalbos. Kai dingsta vienas elnias, vaikinas drąsiai leidžiasi jo ieškoti. Galiausiai jis atranda savo šaknis, kurios, pasirodo, daug tvirtesnės, nei jis galėjo įsivaizduoti.
IGa kl. mokiniams pristatyta 2014 m. sukurta prancūzų biografinė drama „Mari istorija“. Tai tikrais faktais paremtas pasakojimas apie 1885 m. gimusią Mari Heurtin, aklą ir kurčią keturiolikmetę, negalinčią bendrauti su išoriniu pasauliu. Netekęs vilties tėvas, raginamas daktaro, atvyksta į Larnė vienuolyną, kuriame vienuolės rūpinasi kurčiomis mergaitėmis. Sesuo Margarita ima globoti beveik sulaukėjusią Mari. Nepaisant nesėkmių ir pagundų nuleisti rankas, apsiginklavus džiaugsmingu tikėjimu ir meile, jaunai Mari pasiseka…
IIG klasės mokiniams pristatytas 1990 m. lietuvių kino klasikos filmas „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“. Filme 1972-ųjų Kaunas. Į buvusio „Amerikos“ viešbučio rūsį slapta renkasi jaunuoliai. Čia bandoma gaudyti Liuksemburgo radijo stoties bangas, kur skamba laisvojo pasaulio muzika. Jaunuoliai net parašo pageidavimų laišką į Liuksemburgo radiją, tačiau jis patenka į anglų kalbos mokytojo rankas ir šia grupe susidomi KGB. Pasiskolinę vyresnio draugo automobilį, jaunuoliai išvažiuoja į Palangą, į lietuviškąjį Vudstoką, tačiau sambūrį sujaukia milicija. Tai filmas apie lietuvių „hipių“ kartą, apie metą, kai susidegino Romas Kalanta, prasidėjo menininkų emigracija, suaktyvėjo slaptųjų tarnybų veikla, tai filmas apie individo ir režimo santykį sovietmečiu, pasirinkimo laisvę, pilietinę poziciją, jauno žmogaus pasaulėjautą.
Skip to content