Vilniaus krašto verbų rišimo edukacija

Vilniaus krašto verbų rišimo edukacija

2022-04-11 Be kategorijos Be kategorijos @en 0
Vilniaus krašto verba – unikalus mažasis tautodailės dirbinėlis. Meniškai nupintas ir surištas iš sausų gėlių bei žolynų, jis savitai atkartoja visoje Lietuvoje paplitusią verbos puokštelę iš visžalių, gyvybingų augalų: kadagių ir gluosnių. Verbų pynimas ir rišimas yra originalus Vilniaus krašto amatas, neturintis analogų pasaulyje. Gyvuoja šie kūrinėliai dėl savo sakralinės funkcijos – vilnietiškos verbos yra neatskiriamas Verbų sekmadienio atributas (skirtingai nei tradicinės, turinčios maginę apeiginę paskirtį). Iki XX a. pirmosios pusės tokios verbos buvo pardavinėjamos tik per Verbų šventę prie bažnyčių.
Šiandien kūrėjai daug interpretuoja – jos būna didžiulės, netradicinių spalvų, išplatintos į šonus, imituoja medžio šakas.
Balandžio 6-8 d. 2b klasės mokiniai su mokytoja Nijole Sadovskaja, 3a kl. mokiniai su mokytoja Vida Palšyte-Lašiene ir 4b kl. mokiniai su mokytoja Jūrate Malinauskiene Maišiagalos Tradicinių amatų centre dalyvavo edukacijoje „Mano verba“. Tautodailininkė Agota supažindino su verbų rišimo technika, pasakojo apie tai, kiek darbo reikia įdėti ruošiant gėles ir žolynus. Pamažu vaikų rankose pradėjo gimti nuostabios puokštelės. Mokiniai įsitikino, kad verbų rišimas yra labai kruopštus darbas. Verbų sekmadienį mokiniai turėjo galimybę savo rankomis pirmą kartą pintas verbas pašventinti.
Skip to content