Projektas „Ir spalvos skamba“

Projektas „Ir spalvos skamba“

2022-04-05 Be kategorijos Be kategorijos @en 0

Dar Benediktas Spinoza pastebėjo, kad „kuo daugiau vienu metu susidedančių priežasčių sukelia kurią nors emociją, tuo ji stipresnė“ (B. Spinoza 2001, 309 p.). Šiuolaikinis žmogus kasdien susiduria su dideliu kiekiu informacijos: pranešimai, dienos ir vakaro žinios, radijas. Kiekvienas pranešėjas siekia, kad informacija būtų pateikta kuo įmantriau, kuo spalvingiau, juodai baltas tekstas be muzikos fono ir be spalvų jau seniai niekam neįdomus. Ir mums, ir mokiniams, daug smagiau mokytis iš spalvingų vadovėlių bei knygų.

Muzika mus lydi visą gyvenimą. Mama dainuoja lopšines, vėliau ir patys mokomės dainuoti, o kai kas ir dainininkais ar muzikantais tampa bei susieja savo gyvenimą su menais. Na ir spalvos mūsų gyvenime turi didžiulę reikšmę. Įsivaizduokite – koks būtų pasaulis be spalvų?  Juodas, baltas, o gal tik pilkas?

Gimnazijos vyresnioji muzikos mokytoja Jurgita Voskanienė, pradinio ugdymo vyresnioji mokytoja Nijolė Sadovskaja bei pradinio ugdymo vyresnioji mokytoja Jūratė Malinauskienė net kelerius metus įgyvendino projektą „Ir spalvos skamba“, kuriame apjungė ir muziką, ir dailę. Projekto metu daug kalbėta apie tiek Lietuvoje skambančią, tiek kitų tautų muziką, kurios tembrai ir spalvos visai kitokios. „Afrikos būgnų pamokos metu“ mokiniai mokėsi ugningų ritmų, girdėjo sklindančius spalvotus garsus: nuo tamsių, duslių iki ryškių, skardžių  tonų. Projekto dalyviai klausėsi įvairių stilių ir žanrų muzikos, suprato, kad muzika tai emocijos, kurios būna ramios ir audringos, linksmos ir liūdnos. Muzikos sukeltą nuotaiką mokiniai stengėsi perteikti spalvomis. Daug sužinota ir apie įvairius muzikos instrumentus, kaip ir iš ko jie pagaminti.

Užsiėmimų metu naudotos įvairios technikos ir priemonės. Užsiėmimai leido atskleisti mokinių kūrybinį potencialą, supažindino vaikus su galimybe panaudoti mus supančius daiktus kaip kūrybinę medžiagą. Taip projekto įgyvendinimo metu gimė daug gražių paveikslų ir net mokinių rankomis pagamintų muzikos instrumentų. Visa tai eksponuojama gimnazijoje veikiančioje parodoje.

Balandžio 4 d. įvyko baigiamasis projekto renginys, kuriame projekto metu įgytomis žiniomis apie muzikos instrumentus bei praktine patirtimi – muzikavimu įvairiais instrumentais, dalijosi gimnazijos 2b, 4b ir 6b klasių mokiniai.

                                            Mokytojos Jurgita Voskanienė, Nijolė Sadovskaja, Jūratė Malinauskienė

Skip to content