Humanitarinių dalykų savaitė

Humanitarinių dalykų savaitė

2021-03-18 Be kategorijos Be kategorijos @en 0
Kovo 8-12 dienomis mūsų gimnazijoje vyko humanitarinių dalykų savaitė. Kaip ir kasmet jos metu buvo organizuota daug ir įvairių veiklų.

Anglų kalbos mokytoja Irma Krenciuvienė pakvietė mokinius pakeliauti. Su Online Bilingual Academy 8a ir IG klasės mokiniai ,,vyko” į Majamį. Anglų kalbos pamokos metu mokiniai susitiko su kalbų mokytoju Oldair Arau iš Majamio. Susitikimo pradžioje kiekvienas mokinys turėjo prisistatyti, papasakoti apie savo pomėgius. Po prisistatymo prasidėjo virtuali kelionė po Majamį. Mokytojas pasakojo, kad miesto pavadinimas kilęs iš indėnų genties pavadinimo, o jį įkūrė moteris. Mokiniai sužinojo, kad šiame mieste ištisus metus labai karšta, o gatvėje galima sutikti aligatorių ir flamingų, kad Majamis yra „Žvaigždžių sala“, kurioje gyvena žinomi žmonės. Mokytojas labai domėjosi ir mūsų šalimi bei miesteliu ragindamas mokinius ieškoti sąlyčio taškų, norėjo sužinoti, kuo mūsų miestelis bei apylinkės yra ypatingos, ką vertėtų aplankyti užsieniečiui. Smagu, kad mokiniai ugdė savo kalbos įgūdžius natūralioje kalbinėje situacijoje, sklandžiai ir laisvai reiškė savo mintis anglų kalba. Po pamokos savo įspūdžius gimnazistai sudėliojo į laišką draugui, džiaugdamiesi ,,kitokia” saulėta pamoka Majamyje. IIG klasė virtualioje paskaitoje ,,keliavo“ išvysti ir sužinoti, kokie lobiai slepiasi Agliškosios nacionalinės bibliotekos lentynose, kaip buvo įkurta pati biblioteka, ir kad tai – ne tik knygų saugojimo vieta, bet ir erdvė susitikimui su draugais ar kolegomis, o gal net popietiniams pasivaikščiojimams. Mokiniai klausėsi profesoriaus Steve Fallon, nacionalinės bibliotekos darbuotojo bei Kembridžo universiteto dėstytojo, pasakojimo anglų kalba ir grožėjosi savitomis bibliotekos erdvėmis bei architektūra, bandė perskaityti pirmosios epinės anglų poemos Beowulf eilutes bei rasti jose šiuolaikinės anglų kalbos žodžių. Po pamokos mokiniai dalinosi įspūdžiais apie labiausiai įstrigusius faktus, tokius kaip bibliotekos lentynų ilgis kilometrais ar bestseleriu tapusiomis Hario Poterio knygoms skirtais moderniais stendais. IVG klasės mokiniai dalyvavo pamokoje – seminare siekdami išsiaiškinti pagrindinius anglų kalbos vystymosi etapus bei ištakas. Pamokoje ,,Anglų kalbos ištakos“ (British origins) abiturientai atrado, jog norėdami perskaityti senąjį tekstą anglų kalba (800 – 1200 m.) jie turėtų mokytis anglų kalbos iš naujo. Na, o pirmieji grožiniai bandymai, tokie kaip Geoffrey Chauser ,, The Cantebury Tales“ (XIV a.) ar literatūros klasikas V. Šekspyras vartojo beveik tą pačią kalbą, kuria tekstus skaitome ir šiandien.
Mokytojos Dalia Jutelienė ir Neringa Pukalskienė organizavo anglų kalbos turnyrą Kahoot žaidimo platformoje. Varžėsi 5a ir 5b klasių mokiniai, kurie pademonstravo puikias žinias, greitą reakciją. Visi dalyviai buvo labai susikaupę ir atsakingai atsakinėjo į klausimus. Kaip ir kiekvienais metais mokiniai dalyvavo anglų, rusų (užsienio) kalbų Kalbų Kengūroje (mokytojos D. Jutelienė ir N. Pukalskienė, D. Stapulionienė).
Vokiečių kalbos būrelio mokiniai ir mokytoja N. Pukalskienė pristatė interaktyvią, karantino situacijai pritaikytą knygelę apie vokiškai kalbančias šalis. 1b klasės mokiniai dalyvavo integruotose užsienio kalbos ir pasaulio pažinimo bei dailės ir technologijų veiklose
5-IIIG klasių mokiniai (mokytojos Rasa Kitkauskienė ir Daiva Čatrauskienė) pristatė lietuvių kalbos tiriamuosius darbus. 5-tų klasių darbų tema – ,,Istorijos įvykiai literatūroje“. Mokiniai, perskaitę kūrinius apie įvairius istorinius įvykius, nutarė plačiau juos patyrinėti. Penktokai pasakojo apie spaudos draudimo metus, mokyklų atsiradimą, Antrąjį pasaulinį karą, skrydžius į Mėnulį, tremtinių gyvenimą, lietuvių kovas su kryžiuočiais. Įdėmiai klausėsi bendraklasių pasakojimų apie močiutes, kurios buvo ištremtos į Sibirą. Šeštokų tiriamųjų darbų tema buvo ,,Sakmės ir padavimai“. Mokiniai ne tik papasakojo apie įvairių objektų pavadinimų atsiradimą, bet ir pateikė mokslinių jų kilmės įrodymų. Visi išgirdo įdomių sakmių apie augalų kilmę. 7a klasės mokiniai pristatė lietuvių liaudies dainas, papasakojo, kaip jos skirstomos, klausė karo, darbo, vaikų dainų. IG ir IIG klasių mokiniai tyrinėjo žiniasklaidos kalbos kultūrą, aptarė ne tik straipsnių temas, bet ir dažniausiai randamas klaidas, jų atsiradimo priežastis. Kadangi 2021 metai skirti V. Mačernio 100-osioms gimimo metinėms, IIIG klasės mokiniai supažindino su poeto gyvenimo faktais, aptarė kūrybą.
Rusų kalbos mokytoja Danutė Stapulionienė organizavo regioninių bendrojo ugdymo mokyklų/gimnazijų 6-9 klasių mokinių rusų (užsienio) kalbos meninio skaitymo konkursą «Поэзия моей души». Jame dalyvavo skaitovai iš Maišiagalos kun. Juzefo Obrembskio, Maišiagalos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo, Paberžės „Verdenės“, Paberžės Šv. Stanislavo Kostkos, Eitminiškių, Avižienių gimnazijų ir Eitminiškių pagrindinės mokyklos. Literatų klubo nariai (mokytoja D. Stapulionienė) pristatė savo tiriamojo darbo „Susitikimas su knyga“ rezultatus. Šio darbo įgyvendinimas prasidėjo gruodžio mėnesį, siekiant išsiaiškinti, kiek mokinių 6-8 klasėse skaito knygas ir kokias knygas renkasi. Norėjosi mokinius paskatinti pamėgti knygų skaitymą. Buvo sudarytas klausimynas, vykdoma klasėse apklausa, padarytos išvados ir parašytos rekomendacijos. Darbas pristatytas klasių valandėlių metu. Mokytojos paruošti mokinai dalyvavo vertimų ir iliustracijų projekte „Tavo žvilgsnis 2021“. O šeštokai išbandė jėgas rusų kalbos dailyraščio konkurse.
Dėkojame visiems mokiniams, aktyviai dalyvavusiems veiklose, taip pat jas organizavusioms humanitarinių dalykų metodinės grupės mokytojoms.
Humanitarinių dalykų metodinės grupės pirmininkė Daiva Čatrauskienė
Skip to content