„LAISVI IR NEABEJINGI…“ Laisvės gynėjų dienos minėjimas

„LAISVI IR NEABEJINGI…“ Laisvės gynėjų dienos minėjimas

2019-01-14 Be kategorijos Be kategorijos @en 0

Minėdami Laisvės gynėjų dieną tradiciškai prisijungėme prie pilietinės iniciatyvos „Atmintis gyva, nes liudija“ ir 8 val. ryto dešimčiai minučių languose uždegėme žvakeles žuvusiųjų atminimui. Likusį pirmosios pamokos laiką 5-IVG kl.  mokiniai skyrė projekto „Laisvi ir neabejingi…“ įgyvendinimui. Tai projektas apie mus, mūsų santykį su istorine tautos patirtimi ir įsipareigojimus valstybės ateičiai. 

Sausio 13-osios įvykių simboliu tapo televizijos bokštas, radijo ir televizijos pranešimai apie neteisėtus sovietų karių veiksmus prieš beginklius mūsų laisvės gynėjus. Tuomet nepaprastai svarbu buvo informuoti Lietuvos gyventojus ir visą pasaulį apie siekį suvaržyti mūsų tautos prigimtinę teisę būti nepriklausomais. Kokią žinią Lietuvai ir pasauliui šiandien, būdami laisvi, siunčiame mes? Minėdami Laisvės gynėjų dieną turėjome progą pamąstyti, kam ir už ką esame dėkingi, ar vertiname galimybę gyventi laisvoje šalyje. Mokiniai bandė atsakyti į klausimus: Kas man yra laisvė? Ar aš jaučiuosi laisvas? Kam reikalinga istorinių įvykių atmintis? Ką tai reiškia man? Kokias šiandien regime grėsmes mūsų tautos laisvei ir kaip turėtume su jomis kovoti? Ar aš nesu abejingas mūsų tautos praeičiai? Ar aš nesu abejingas mūsų valstybės ateičiai? Ar jaučiuosi vertas krauju iškovotos laisvės? Savo mintis mokiniai rašė ir iliustravo lapeliuose, kuriuos pasibaigus pamokai sukabino gimnazijos fojė improvizuotame TV ekrane, kaip mūsų šiandien siunčiamą laisvės žinią pasauliui…

Minint Laisvės gynėjų dieną prasminga prisiminti priežastis, sustiprinusias mūsų tautos laisvės troškimą bei pasiryžimą už ją kovoti. Tai – skaudžios okupacinės patirtys: masinis Lietuvos gyventojų trėmimas į Sibirą bei įkvepiantis partizaninis pasipriešinimas. Todėl 5-8 kl. mokiniai pakviesti į dokumentinio filmo „Ledo vaikai“, IG-IVG kl. mokiniai į Vytauto V. Landsbergio filmo „Trispalvis“ peržiūras bei aptarimą.

Istorijos vyresnioji mokytoja Virginija Giedraitytė

Skip to content